U kunt ons het beste bereiken via E-mail. Wij doen ons best om u binnen 24 uur te antwoorden.

Instagram

Website: NoRisk Software

Eind 2012 klopten Bas en Erwin bij mij aan

Eind 2012 klopten Bas en Erwin bij mij aan

Vuurtorenloop: anders dan anders

De Vuurtorenloop is beslist geen doorsneeloopje. Natuurlijk zorgt het feit dat je op Vlieland loopt al voor een ‘vakantiegevoel’. Maar het is vooral het parcours dat de Vuurtorenloop zo bijzonder maakt. Strand, duinen, de Waddendijk, en natuurlijk het Vuurboetsduin… nergens vind je zoveel afwisseling. Het is geen wegwedstrijd, het is geen cross, het is geen trail. Wat het wel is? We vragen het aan Piet Noordenbos, die samen met Bas Dijkstra en Erwin Soolsma aan de wieg stond van de Vuurtorenloop.

Buiten het seizoen

Piet Noordenbos woont op het buureiland Terschelling, waar hij organisator is van bekende evenementen zoals de Berenloop Marathon en de Fjoertoer. “Eind 2012 klopten Bas en Erwin bij mij aan”, vertelt hij. “Ze wilden op Vlieland een hardloop- en wandelevenement organiseren buiten het seizoen. Er was wel een loopwedstrijd, de Stortemelk halve marathon, maar die valt midden in de bouwvak, wanneer het eiland toch al vol zit. Dat levert dus maar weinig extra mensen op. De deelnemers zijn immers al op eiland of gaan een dagje op en neer omdat alles vol zit.”

Zwaar

Piets eerste reactie was dat een nieuwe hardloopwedstrijd op Vlieland zich duidelijk zou moeten onderscheiden van andere loopjes. “In het noorden kun je bijna ieder weekend wel ergens een wedstrijd lopen, niet alleen op de vaste wal maar ook op de eilanden. Daarom hebben we ervoor gekozen om een loop te organiseren over vijf en tien zeemijlen, oftewel ruim negen of achttien kilometer.”

En dat niet alleen, ook de route is ‘anders dan anders’. “Ik denk te mogen zeggen dit de zwaarste loopwedstrijd is in het noorden. Het begint al vlak na de start, met een stuk strand van ruim een kilometer. Je moet weten dat het strand op de noordoostpunt van Vlieland uit mul zand bestaat. Mooi weer of slecht weer, hoog of laag water: dat stuk is altijd beestachtig zwaar. Daarna volgt de Waddendijk waar je altijd de wind tegen hebt, en dan moet je ook nog eens het 45 meter hoge Vuurboetsduin beklimmen. Bij de tien zeemijl zelfs twee keer.” En toch vinden de lopers het een geweldig parcours, blijkt ieder jaar weer. Piet, lachend: “Ja, na afloop!”

Samen

Het beklimmen van het Vuurboetsduin speelt een extra rol bij de Vuurtorenloop, want er is een heuse sprintprijs te verdienen. “Bij het begin van de klim en bovenop het duin liggen twee chipmatten die de tussentijden meten. Ben je als snelste boven, dan win je een speciale prijs: een weekendje Vlieland.” Maar ook als je die prijs niet wint, heb je een geweldige dag tijdens de Vuurtorenloop, zegt Piet. “Of je nu een dagje komt of een weekend: je hebt op Vlieland echt het gevoel dat je met elkaar bent, dat je samen iets onderneemt. Bij een gewone wedstrijd doe je mee, kleed je je na afloop om en ga je weer naar huis. Hier kom je elkaar overal tegen: onderweg op de boot of op het eiland in het dorp. Zo groot is het hier immers niet.”

Groei

De start en finish is bij Sportcomplex Flidunen. “Dat is echt een geweldige accommodatie. Het ligt vlak bij het dorp, je loopt er zo naar toe. Het betekent dat we ook bij slecht weer een prima plek hebben. Je kunt er de startnummers halen, omkleden, douchen na afloop, er is muziek en er is van alles te eten en te drinken.”

Dat de Vuurtorenloop duidelijk aanslaat onder de lopers, blijkt uit de gestage groei die het evenement doormaakt. Piet: “Ieder jaar groeit de loop met zo’n tien procent. We hebben nu zo’n 800 deelnemers. Dat is op zich wel opmerkelijk als je kijkt hoeveel loopjes er in het noorden zijn, dus daar zijn we heel blij mee!”

Post a Comment

Vuurtorenloop Update 😷

Vanwege de onzekere situatie door het coronavirus (Covid-19) is het onzeker of de Vuurtorenloop 2021 plaats zal vinden. Begin januari zal een go/no go moment zijn en hopen we jullie te kunnen verblijden met positief nieuws. Tot die tijd: blijf allemaal gezond!