U kunt ons het beste bereiken via E-mail. Wij doen ons best om u binnen 24 uur te antwoorden.

Instagram

Website: NoRisk Software

De Vuurtorenloop: “Je bent echt even weg”

De Vuurtorenloop: “Je bent echt even weg”

Bas Dijkstra en Erwin Soolsma, beiden geboren en getogen Vlielanders, stonden in 2013 aan de basis van de Vuurtorenloop. Ze vertellen met plezier hoe het allemaal begonnen is en waar het idee vandaan kwam.

Buiten het seizoen
“Wij organiseerden in de zomer het strandfestival ‘Vlieland Groet’, en waren op zoek naar een evenement dat we buiten het seizoen konden organiseren”, vertelt Bas. “En juist op dat moment kwam Folkert Jansen naar ons toe met de vraag of we zijn Vuurtorenloop over wilde nemen.” Ah, er was dus al een Vuurtorenloop? “Eigenlijk alleen qua naam”, legt  Erwin uit. “Folkert organiseerde elk jaar in februari een hardloopwedstrijd over alle paden die naar de vuurtoren leiden. Dat was een superzware wedstrijd met een zeer selectief deelnemersveld, zeg een man of twintig. ‘Kunnen jullie daar wat mee?’, vroeg hij ons.

Hele gezin
Vanaf het begin was het ons duidelijk dat we het, om meer deelnemers te trekken, aantrekkelijker moesten maken. Natuurlijk moest de Vuurtoren er wel in blijven, want die maakt het uniek. Maar we hebben de route uitgebreid en er een wandeling aan toegevoegd, zodat er een evenement ontstond voor het hele gezin. En zo is het begonnen, in 2013.”

Verrassend positief
Het was meteen een groot succes, zo bleek. Erwin: “Iedereen was verassend positief. Niet alleen de deelnemers, maar ook de sponsoren en de ondernemers, en de gemeente. Eigenlijk was het meteen vanaf het begin een breed gedragen evenement op het eiland. Het was echt een mooie aanvulling op wat er al was.” Bas knikt: “We hadden al laten zien dat we wat konden organiseren met het strandfestival. Met de Vuurtorenloop werd bevestigd dat we, als we iets organiseren, het goed willen doen. De Vuurtorenloop is niet zomaar een losse flodder, maar voor de lange termijn.”

Hulp
Maar het is zeker niet alleen de verdienste van hun beiden, benadrukt Erwin. “Wij hadden geen enkele ervaring met het organiseren van een hardloopevenement. Echt, we wisten van toeten noch blazen. Maar gelukkig werd er hulp ingevlogen vanaf Terschelling in de persoon van Piet Noordenbos en schoof vanaf de wal SV Friesland aan. Zo stond de organisatie meteen als een huis.”

Weekend
Wel zijn er in de loop van de tijd een paar kleine aanpassingen gedaan. Zo werd er in de eerste jaren op zondag zowel gewandeld als hardgelopen, en is dat nu verdeeld over de zaterdagavond en de zondag. Bas: “Een belangrijke verandering is dat we op zaterdagavond de avondwandeling hebben toegevoegd. Nu kunnen we ons op zaterdag volledig focussen op het wandelen en op zondag op het hardlopen. Ook voor de deelnemers is het makkelijker: je hoeft niet te kiezen, want je kunt als je wilt aan beide evenementen meedoen. Bovendien stimuleren we op die manier dat de mensen een heel weekend naar Vlieland komen, en daar zijn de ondernemers en de gemeente heel blij mee.”

Beleving
Waarom zou je eigenlijk naar Vlieland moeten komen voor de Vuurtorenloop? Er zijn toch wandel- en hardloopevenement genoeg? “Dat is niet zo moeilijk”, lacht Erwin. “Het decor en het podium waar de Vuurtorenloop wordt gehouden zijn sowieso uniek. In het noorden van het land is geen enkele hardloopwedstrijd met zoveel verschillende ondergronden: strand, schelpenpaden, verharde weg, en daar komen dan de duinen nog bij met hun hoogteverschillen. Waar je ook loopt, zie je prachtige natuur en adem je schone lucht in. En bovendien: je bent echt even weg. Je kunt overal naartoe rijden met je auto om mee te doen aan een hardloopwedstrijd en na afloop weer naar huis toe gaan, maar de Vuurtorenloop geeft je de kans om een geweldig leuk weekend te beleven.” Bas: “En bij het wandelen komt er nog een aspect bij. Op de eilanden is het veel donkerder dan in de rest van het land. Je ziet dus veel meer sterren en hebt een heel andere beleving. Bovendien is er over een relatief kleine afstand veel te zien. En het is heel laagdrempelig, dus kun je er met je hele gezin, familie, wandelvrienden of hardloopmaatjes een prachtig en gezellig weekend van maken.”

Post a Comment

Vuurtorenloop Update 😷

Vanwege de onzekere situatie door het coronavirus (Covid-19) is het onzeker of de Vuurtorenloop 2021 plaats zal vinden. Begin januari zal een go/no go moment zijn en hopen we jullie te kunnen verblijden met positief nieuws. Tot die tijd: blijf allemaal gezond!